Obce majú po prechode na vykurovanie biomasou problémy s financiami

29.02.2008 Snina

Stakčínska Roztoka/Snina 29. februára (TASR) - Šestica samospráv v okolí Národného parku Poloniny, ktoré vykurujú obecné objekty prostredníctvom drevnej štiepky v kotolniach na biomasu, má obrovský problém.
Osem mesiacov po implementácii projektu na zmenu palivovej základne s nákladom vyše 60 miliónov korún im ministerstvo životného prostredia odmietlo uznať nákup strojných zariadení ako oprávnené výdavky. Obciam Ulič, Ubľa, Stakčínska Roztoka, Kalná Roztoka a Klenová tak hrozí, že 16 až 18 miliónov korún zostane na ich pleciach. Pre niektoré z nich by to znamenalo uvalenie nútenej správy.
Celý projekt zmeny palivovej základne zastrešovalo občianske združenie (OZ) Poloniny. \"Projekt podpísal bývalý minister životného prostredia. Kontrola verejného obstarávania z odboru implementácie v júni 2006 nezistila žiadne nedostatky, všetko bolo v poriadku. Dnes nám nechcú vyplatiť peniaze, pretože nákup strojných zariadení nesúvisí so schváleným projektom, \" uviedol pre TASR predseda OZ a starosta Stakčínskej Roztoky Dušan Hirjak. Dodal, že úradníci nerešpektujú projekt schválený ministrom.
Obce nemajú peniaze, aby zaplatili banke za požičanie financií na realizáciu projektu. Podľa starostov spomínaných obcí je to zastrašujúci príklad pre ďalšie samosprávy, ktoré by sa chceli pustiť do projektov z eurofondov. \"Obce nemajú žiadnu istotu ani záruku, že dôjde k refundácii finančných prostriedkov, ktoré do projektov investujú, \" doplnila starostka Uble Nadežda Sirková.
OZ tvrdí, že projekt, ktorého cieľom je ochrana životného prostredia, je vzorový a je rozpracovaný na zmenu palivovej základne pre ďalších 15 obcí. O pomoc preto požiadalo štátneho tajomníka spomínaného ministerstva Jaroslava Jaduša. Ten počas návštevy spomínanej lokality oboznámil starostov s Operačným programom životného prostredia, pre ktorý je na sedem rokov určených 1,8 milióna eur. Program je rozdelený do šiestich osí. Záchrannou barlou pre malé obce je podľa neho Program obnovy vidieka. Za katastrofu označil návrat k \"petríkom\" a iným vykurovacím telesám, v ktorých sa pália handry, plasty, guma a pod. \"Treba vynútiť tlak na ministerstvo hospodárstva a vládu, aby vymysleli spôsob, ako stimulovať náhradu zdrojov na tepelné zdroje novej generácie, \" doplnil Jaduš.
Ochranu ovzdušia majú podporiť projekty zamerané na zmenu palivovej základne. Na Slovensku je vysoký výskyt prachových oblastí. Ten sa však nezníži, ak samosprávy, ktoré sa rozhodli prejsť na ekologické vykurovanie, nikto nepodporí.
 

Vyberte región